Starożytni Egipcjanie naprawdę wykorzystywali meteoryty

3 czerwca 2013, 11:06

Badacze z The Open University (OU) i Uniwersytetu w Manchesterze ostatecznie potwierdzili, że starożytni Egipcjanie wykorzystywali żelazo z meteorytów do produkcji symbolicznych akcesoriów.



Trochę soli i nanostruktura krzemowa gotowa

9 sierpnia 2013, 13:10

Sól kuchenna (NaCl) obniża koszty produkcji nanostruktur krzemowych.


Migrena zwiększa ryzyko depresji

18 października 2013, 11:11

U osób z migrenami depresja występuje ok. 2-krotnie częściej niż u ludzi niecierpiących na tego typu bóle głowy. Wg naukowców z Uniwersytetu w Toronto, statystyki dla mężczyzn i kobiet prezentują się następująco: 8,4% vs 3,4% i 12,4% vs 5,7%.


Rekordowe ponad 1,5-minutowe echo

20 stycznia 2014, 12:51

W Inchindown w pobliżu Invergordon w Szkocji w podziemnym magazynie paliwa, który powstał przed II wojną światową, ustanowiono nowy rekord Guinnessa. Dotyczył on długości trwania echa w konstrukcji stworzonej przez człowieka.


Pierwszy na świecie wyścig śluzowców

20 marca 2014, 08:11

Biolodzy rozwojowi z USA organizują pierwszy na świecie wyścig śluzowców. Odbędzie się on 16 maja w Bostonie.


Częsty i wczesny kontakt z warzywami zachęci dzieci do ich jedzenia

2 czerwca 2014, 13:27

Chcąc zachęcić dzieci do jedzenia warzyw, lepiej zacząć to robić jeszcze w niemowlęctwie.


Koralowce i ryby potrafią wywęszyć zniszczoną rafę

22 sierpnia 2014, 10:48

Zniszczone rafy koralowe emitują wskazówki chemiczne, które odstraszają larwy koralowców i ryby, zniechęcając je do zasiedlenia zdegradowanego habitatu.


Hemoglobina z buraków cukrowych

6 listopada 2014, 12:05

Hemoglobina występująca w burakach cukrowych może znaleźć zastosowanie w zastępnikach krwi.


Centralna kontrola brunatnienia tłuszczu

19 stycznia 2015, 11:50

Naukowcy odkryli, w jaki sposób mózg reguluje otłuszczenie ciała. Opisali mechanizm molekularny bazujący na działaniu na neurony 2 hormonów: wytwarzanej przez adipocyty leptyny oraz produkowanej przez trzustkę insuliny.


Mikrobiom jelitowy królowej różni się od mikrobiomu robotnic

10 marca 2015, 12:39

Amerykańscy naukowcy odkryli, że mikrobiom jelitowy królowej pszczoły miodnej (Apis mellifera) znacząco różni się od mikroflory przewodu pokarmowego robotnic.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy